Hlavní navigace


Drobečková navigace

Alexandr malý

ALEXANDR MALÝ
(Psittacula krameri)

 

Třída : Ptáci (Aves)
Řád : Papoušci (Psittaciformes)
Čeleď : Papouškovití (Psittacidae)
Podčeleď : Alexandr malý (Psittacula krameri)
Druh : Alexandr malý (Psittacula krameri)


ŽIVOT V PŘÍRODĚ

  • Je rozšířen na velkém území ve střední a severovýchodní Africe, Afganistanu, Pákistánu, Indii a Nepálu až po střední Barmu a Cejlon.
  • Zvláštností tohoto druhu je, že má dvě geografické rasy v Africe (západoafrickou a východoafrickou) a dvě v Asii (Alexandr malý indický a Alexandr malý cejlonský).
  • Asijský poddruh Alexandra malého má červený zobák, zatímco africké poddruhy mají černý zobák.
  • Žije v nadmořských výškách do 1600 m.
  • Jeho přirozeným biotopem jsou listnaté oblasti a kulturní krajina.
  • V několika zemích Evropy (zejména západní) žije volně, především v městských parcích. Na některých místech zde dokonce hnízdí. V tomto případě se jedná o potomky dovezených jedinců, kteří uprchli z lidské péče.
  • Alexandři malí žijí v hejnech, v místech, kde je dostatek potravy, a bezpečné místo k odpočinku. Na stanovištích, kde nocují jich můžeme potkat i stovky.
  • Alexandři velice dobře lítají, ale jen málokdy létají do větších vzdáleností.


POTRAVA

  • Potrava Alexandrů by měla být pestrá, krmíme je slunečnicí, ovsem, pšenicí, lesknicí, prosem a konopným semenem (semencem), dále krmíme dětské piškoty, jablka, mrkev, různé ovoce nakrájené na kousky, ořechy, čerstvou kukuřici v klasech, neloupanou rýži a zelené krmivo.
  •  Nezapomeneme na přísun čerstvých větví na okusování.
  • Každodenní čistá voda je podmínkou.
  • Do běžné denní stravy je dobré zahrnout také speciální granule pro papoušky, které obsahují veškeré potřebné složky, které by měl papoušek dostávat.
  • Žádnému papouškovi nepodáváme avokádo- je pro něj silně jedovaté!!!
  • V přírodě se živí semeny, bobulemi, plody, květy a nektarem.


POPIS

  • Dospělý jedinec dosahuje délky až 40 cm, více jak dvě třetiny připadají na neobvykle dlouhý ocas. To prozrazuje, že Alexandři jsou vynikající letci.
  • Jejich hmotnost je okolo 140 g.
  • Průměrná délka života ve volné přírodě je 15 let.
  • Jeho peří je krásně uhlazené a přilehlé k tělu.
  • Rozdíl mezi samcem a samicí je dobře patrný až po 2 letech, kdy se na krku samce objevují první černá a růžová pírka, která v dospělosti tvoří krásný límec.
  • Hlava: zelená, u samce s černým a vzadu rúžovým proužkem pod lícemi, oči: se žlutou duhovkou, zobák: červený, krk a prsa: žluté, břicho a ocas: zelené, křídla: zelená, nohy: zelenošedé


POVAHA

  • Dobrý "řečník" je však jen výjimečně.
  • Pohlavní dospělosti dosahují v době třetího roku života.
  • Chov ptáka je nenáročný, a proto ho můžeme zahlédnout i u začínajících chovatelů.
  • Měli byste mu poskytnout tak velkou klec, jak jen to prostory a rozpočet dovolí.
    Klec by mu měla přinejmenším dovolit naplno roztáhnout křídla.

 


Nákupní košík

Váš nákupní košík neobsahuje žádné vybrané položky.

Přihlášení

Příhlášení k odběru novinek

Akční nabídka

Ocenění Kings Cages

King Cages Klece, které prodáváme byly oceněny v létech 1993-2006 v USA titulem NEJLEPŠÍ KLEC ROKU a obdržely jako jediné na světě certifikát ASPCA

Prohlédněte si video

Harrison's Bird Foods

Péče o zdraví ptáků

Registrace určitých druhů papoušků


2008 - 2012 © Ráj papoušků | Na Viničkách 506, 267 06 Hýskov, Mobil: +420 777 199 918, Email: info@rajpapousku.cz

Mapa stránek | Kontakty