Hlavní navigace


Drobečková navigace

Nestor kea

 

NESTOR KEA
(Nestor notabilis)

 

Třída : Ptáci (Aves)
Řád : Papoušci (Psittaciformes)
Čeleď : Papouškovití (Psittacidae)
Druh : Nestor kea (Nestor notabilis)

 

ŽIVOT V PŘÍRODĚ

  • Nestor kea žije ve volné přírodě na jediném místě a to na Jižním ostrově na Novém Zélandu.
  • Zajímavý je již výběrem lokalit, které osidluje - nestor kea je totiž jediným papouškem, který osidluje především subalpínské a alpínské pásmo horstev Jižního ostrova.
    Obývá horské oblasti s drsným klimatem s nadmořskou výškou od 600 do 2000 metrů nad mořem.
  • V zimě tam čelí sněhu a silnému větru.
  • Většinu času tráví nestor kea ve skupinách čítajících okolo 30 - 40 jedinců.
  • V těchto skupinách existuje přísná a dosti složitá hierarchie nadřazenosti a podřazenosti.
  • Jsou to převážně denní ptáci. Již časně z rána je slyšet jejich charakteristické volání „kee-aaa", podle kterého také získali svůj název.
  • Během dne tráví čas ve skupinách a nejsou příliš aktivní. Až večer se opět rozběhnou shánět potravu.
  • Dospělými se stávají ve třech letech a tvoří páry na celý život.
  • V zajetí se nestor kea dožívá v průměru 14-15 let. Délka života v přírodě nebyla přesně určena, ale určitě je mnohem vyšší.


POTRAVA

  • Nestor kea je ptákem živícím se především plody různých bobulovitých rostlin.
  • Do jeho jídelníčku je třeba začlenit různé druhy ovoce a zeleniny, slunečnici, oves (může být i naklíčený), příležitostně i vařené telecí maso, arašídy a zelené krmivo.
  • Po celý rok by ve voliéře měl být grit nebo písek na trávení.
  • Každodenní čistá voda je podmínkou.
  • Do běžné denní stravy je dobré zahrnout také speciální granule pro papoušky, které obsahují veškeré potřebné složky, které by měl papoušek dostávat.
  • Vzhledem k velikosti a síle zobáků těchto ptáků by se nemělo opomíjet často měnit bidla, která slouží k okusu a obrušování zobáků. Při nedostatku bidel může dojít k přerůstání jak zobáků, tak i drápů.


POPIS

  • Nestor kea dosahuje v dospělosti okolo 48 cm, takže jej můžeme přirovnat velikostně například k vráně.
  • Hlavu mají hnědozeleně zbarvenou, tělo má bronzově zelenou barvu.
  • Letky na křídlech jsou pak modré. Pírka na vnitřní straně křídel přecházejí z oranžově červené barvy, která se vyskytuje také na spodní části zad, do odstínů pískově žluté barvy. Každé pírko je černě lemováno.
  • Váží cca 950 g.
  • Samice bývají zpravidla drobnější než samci a mají také kratší a méně zakřivený zobák. Váží v průměru o 20% méně.
  • Dnes se nestor kea těší přísné ochraně (jako většina endemitických živočichů Nového Zélandu) a jeho populace utěšené vzrůstá.
  • V rámci své příslovečné hravosti a krotkosti, až drzosti, se nestorové kea stali i prokletím některých parkovišť, kde napadají automobily a likvidují vše, co se jim zamlouvá. Nejvíce jdou po stěračích.  Však fotografie vozů, s nimiž si tito papoušci „pohráli"... Vozy vypadaly, jako když o nich přejde tornádo, které odlamovalo vše, co přesahovalo obrys..
  • V zajetí se chová spíše v zoologických zahradách.

 


Nákupní košík

Váš nákupní košík neobsahuje žádné vybrané položky.

Přihlášení

Příhlášení k odběru novinek

Akční nabídka

Ocenění Kings Cages

King Cages Klece, které prodáváme byly oceněny v létech 1993-2006 v USA titulem NEJLEPŠÍ KLEC ROKU a obdržely jako jediné na světě certifikát ASPCA

Prohlédněte si video

Harrison's Bird Foods

Péče o zdraví ptáků

Registrace určitých druhů papoušků


2008 - 2012 © Ráj papoušků | Na Viničkách 506, 267 06 Hýskov, Mobil: +420 777 199 918, Email: info@rajpapousku.cz

Mapa stránek | Kontakty