Hlavní navigace


Drobečková navigace

Tukan obrovský

 

TUKAN OBROVSKÝ
(Ramphastos toco)

 

                                                                                                    

Třída : Ptáci (Aves)
Řád : Šplhavci ( Piciformes)
Čeleď : Tukanovití ( Ramphastidae)
Druh : Tukan obrovský (Ramphastos toco)
                                                                                                   


ŽIVOT V PŘÍRODĚ

  • Žije od severního Mexika až po severní Argentinu. Vyskytuje se v lesích od nížin až po horské oblasti.
  • Tukani žijí v párech či v malých skupinkách, v nichž se všichni členové starají o mláďata jednoho dominantního páru.
  • Tukanovití hnízdí v dutinách stromů nebo v opuštěných datlích hnízdech. Některé druhy pokrývají zem listím, jiní si podestýlají zem v hnízdě vrstvou vyvržených ovocných slupek.
  • Tukani spí v dutinách stromů a při spánku zaujímají neobvyklou polohu. Ocas překlápějí na hřbet a hlavu stáčejí na lopatky, takže tělo získává "skladnou" formu.
  • Nepatří mezi dobré letce. Ze stromu na strom se nejčastěji přesunuje pomocí poskoků.
  • Ve své domovině je místním obyvatelstvem uctíván a spojován se zlými duchy.


POTRAVA

  • Tukani žerou nejrůznější druhy ovoce, na stromech žijící hmyz a někdy i větší kořist - ptáčata, vejce, ještěrky.
  • Tukan uchopí svoji kořist, hodí hlavou dozadu a pomocí dlouhého, úzkého a u kořene opeřeného zobáku ji hodí do hltanu.
  • Tukani spotřebují velké množství potravy a vyprodukují mnoho trusu.
  • Tukani málo pijí, poněvadž většinu vody získávají z ovoce.
  • Hlavní složka krmiva je ovoce, jako banány, jablka, hrušky, kiwi, hroznové víno, papáju, mandarinky, jahody, třešně, maliny, borůvky, broskve, meruňky, meloun, švestky...
  • Tukani jsou dosti citliví na předávkování železem, které se ukládá v játrech tak dlouho, až dosáhne jeho hladina toxické hodnoty.
  • Toto onemocnění je nazýváno Hemochromatóza.
  • Z tohoto důvodu nekrmíme citrony, ananasem, rajčaty nebo rozinkami. Tímto onemocněním netrpí jen tukani, ale většina měkozobých ptáků.

 

POPIS

  • Zobák tukanovitých je vyplněn plástovitou hmotou kosterní tkáně, proto je velmi lehký, a přesto velice silný.
  • Jakou má ale funkci, není přesně jasné.
  • Možná slouží v období rozmnožování k signalizaci a přilákání pozornosti protějšku pohlaví, možná na obranu před predátory. Existuje také domněnka, že slouží k získání potravy, ke které by se jinak tukanovití nedostaly.
  • Přitom ale musíme uvážit, že existuje celá řada ptáků, která se k potravě dostane, aniž by takový zobák měla.
  • Je také možné, že tukanovití svým hrozivým zobákem chrání své mláďata v hnízdě.
  • Tukani jsou ptáci střední velikosti (30-61 cm), s ohromným, zářivě velkým zobákem.
  • Je skoro z poloviny tak dlouhý, jako celé tělo.
  • Pestré zbarvení je variabilní nejen jako rozlišovací znak mezi druhy, ale také i uvnitř druhu.
  •  Zbarvení peří tukanovitých je nejčastěji tmavé, často černé s kontrastně zbarvenými skvrnami na hlavě a na šíji, což podtrhuje zbarvení zobáku.
  • Jejich křídla jsou krátká a tupá a ptáci je používají k letu jen zřídka.
  • Mají krátké a silné nohy a drápy, kterými se pevně přidržují větví, přičemž jsou dva prsty otočeny dozadu a dva dopředu.
  • U většiny druhů se samec a samice od sebe neliší.
  • Délka života je asi 15 let.
  • Tukan dokáže přeskočit z jednoho bidla a na druhé na vzdálenost více jak 1 m, aniž by si pomáhal křídly.
  • Hlasově se projevuje velice málo.
  •  Tukani jsou velice inteligentní a dají se velmi dobře ochočit.

 


Nákupní košík

Váš nákupní košík neobsahuje žádné vybrané položky.

Přihlášení

Příhlášení k odběru novinek

Akční nabídka

Ocenění Kings Cages

King Cages Klece, které prodáváme byly oceněny v létech 1993-2006 v USA titulem NEJLEPŠÍ KLEC ROKU a obdržely jako jediné na světě certifikát ASPCA

Prohlédněte si video

Harrison's Bird Foods

Péče o zdraví ptáků

Registrace určitých druhů papoušků


2008 - 2012 © Ráj papoušků | Na Viničkách 506, 267 06 Hýskov, Mobil: +420 777 199 918, Email: info@rajpapousku.cz

Mapa stránek | Kontakty